GraphDB-8-360-view

Онтотекст АД обяви официалния пуск на осма основна версия на своята семантична графова база данни GraphDB. Новата версия предлага функционалности, които позволяват преобразуване на данните, даващо възможност за лесно използване и на наследени такива, да се изградят взаимосвързани основни данни, и в крайна сметка се получи цялостен 360-градусов поглед върху съхраняваните данни в компанията. Новата основна версия е втора за продукта през 2016 г. и надгражда ъпдейта въведен през ноември, постигайки същественото подобрение на скоростта с 25%.

GraphDB е предпочитана семантична база данни защото позволява на компаниите пълноценно да използват натрупаното знание. Платформата е избрана от компании, които са движени от иноваците като Babylon Health, медийни компании като BBC, както и научни издателства като The ΙΕΤ. В резултат на новите функционалности се постига цялостен, холистичен поглед върху данните, което отключва потенциала на компанията и предлага най-доброто от двете реалности за управление на информацията – запазване на установените практики за управление на данни, както и интегрирането на всички аспекти на знанията като свързани данни. По този начин се подобрява откриваемостта, достъпа до и анализите на данни.

Атанас Киряков, изпълнителен директор на Онтотекст, сподели: “Изминалата 2016 беше много успешна за Онтотекст. С GraphDB 8, направихме следващата стъпка в технологиите за управление на данни. Ние сме щастливи да видим нашите клиенти, които въвеждат иновациите чрез въвеждането на авангардни технологии като графовите бази данни и семантичен софтуер. GraphDB 8 отразява нашия ангажимент да ги подкрепим по най-ефективния начин и помогнем да заемат водеща позиция в ерата на знанието. ”

GraphDB 8 разполага с нов инструмент за извличане, преобразуване и въвеждане (ETL) на данни OntoRefine. Това е вградена и доразвита библиотека с отворен код от висок клас, която превръща таблични данни в взаимосвързани графични данни чрез интуитивен потребителски интерфейс.

От техническа гледна точка, GraphDB използва най-новите Eclipse RDF4J (бивш СЕЗАМ) – широко разпространена рамка с отворен код, която помага на потребители нуждаещи се от надеждност, скалируемост, и поддръжка от най-високо качество.

Мощта на новата версия GraphDB 8 е илюстрирана на FactForge.net – център за свързани отворени данни и новинарски статии за хора, организации и места, които включват повече от 1 милиард факти от автентични източници от данни (DBPedia, Geonames, WorldFacts, WordNet, Панама Papers, GLEI) и онтологии като Financial Industry Business Онтологията (FIBO).

GraphDB 8 е достъпна за свободно сваляне тук.

Повече информация тук.

GraphDB™ e регистрирана търговска марка на Онтотекст.