Иновативната  българска компания Онтотекст АД представи новата, седма версия на своята семантична база данни GraphDB. Водещият продукт на Онтотекст се използва от компании, организации и разработчици от целия свят, за анализ на големи обеми от данни.

Новата версия GraphDB 7 поддържа най-новите стандарти за отворени данни на консорциума World Wide Web (W3C), и включва редица нововъведения, улесняващи управлението на бази данни, както и внедряването и използването на критични бизнес приложения.

GraphDB е семантична база данни, която позволява на организациите да съхраняват, организират и управляват съдържание под формата на семантично обогатени данни. Тя е не-релационна база данни (NoSQL) и може да поддържа в реално време значителни натоварвания и заявки, позволявайки интеграцията на различни типове масиви от данни и създавайки цялостен 360 – градусов изглед на информацията.

Новата версия предлага нови инструменти за достъп и търсене на данни, премахвайки необходимостта да се знае всичко за набора от данни, преди да започнете работа с нея. GraphDB 7 дава възможност на потребителите по-лесно да се колаборират с  трети страни и външни масиви от данни, независимо от обема им, което я превръща мощен аналитичен инструмент за големи данни. На практика, тя може да бъде стартирана също толкова лесно, колкото което и да е друго приложение на персонален компютър. Версия 7 работи като приложение за операционните системи Windows, MacOS, както и Linux – дистрибуции.

Версия 7 предлага визуално проучване на въведените онтологии, създаване на интерактивна заявка за по-добро извличане на смисъл, и осигурява пълна поддръжка на RDF 1.1. Това позволява безпроблемен импорт на големи масиви от публично достъпни отворени данни, както и от патентовани свързани данни.

Системата повишава ефективността при мониторинга на критични бизнес услуги и добавя автоматизиран SLA мониторинг, нов интуитивен набор за проверка за годността на масивите от данни. Разполага още с мощна, но много лесна за управление сървърна конфигурация на базата данни през HTTP и както и подобрени регистри на базите.

Освен това седмата версия включва и най-новите издания на всички библиотеки с отворен код, създадени от трети страни, интегрирани с GraphDB. Тя е обновена и със Sesame 2.8, заедно с всички промени в неговите API, работи с най-новите версии на Lucene, Solr, и Еlastic и прилага най-новите W3C стандарти.

За повече информация: http://ontotext.com