Петър Статев е председател на Управителния Съвет на групата компании Смартком, вицепрезидент на Европейския институт за телекомуникационни стандарти (ETSI) и председател на УС на Фондация “Клъстер за информационни и комуникационни технологии(ИКТ)”.

Петър Статев е избран през 2013 г. за вицепрезидент на Европейския институт за телекомуникационни стандарти (ETSI), номиниран от Европейската асоциация на занаятчиите, малките и средни предприятия и подкрепена от Българската Асоциация на Софтуерните Компании (БАСКОМ) чрез Европейската асоциация на малките и средни предприятия в ИКТ сектора (PIN-SME). Той е предприемач в сферата на ИКТ и председател на Съвета на директорите на Смартком България АД. Това е компания за разработване и интегриране на телекомуникационни системи, обявена за най-иновативното българско предприятие според “Шестия български национален иновационен форум 2010″. Той е Съосновател е на „Клъстер Микроелектроника и Индустриални Електронни Системи“, “Български Клъстер Телекомуникации” и „Асоциция на Бизнес Клъстерите в България“, където е бил и председател в периода 2012 – 2013 г. От 2004 до 2009г. е управител на „Синвест Консултинг“ ООД – ИКТ, консултантска компания с клиенти сред световно-разпознаваемите телеком оператори.

Петър Статев е магистър по телекомуникации в Технически университет, София, и е завършил програмата по ефективен мениджмънт към общата програма на НБУ и Open University, Лондон.

Петър Статев